Dia de Reis al CERN

Els que seguiu iCIENTIFICats a Facebook i/o Twitter ja sabeu que un servidor va passar uns dies a Ginebra. Tot i que per mantenir la meva reputació us podria assegurar que ja entrava als meus plans visitar el CERN, us enganyaria. El cert és que fer un tomb per un dels centres de recerca més importants d’Europa només em va venir al cap en adonar-me que és l’estació terminal de la línia 14 del tramvia de la ciutat suïssa.

L’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (l’acrònim CERN ve del francès) va fundar-se el 1954, com una manera d’unir en un esforç comú l’Europa destrossada per la Segona Guerra Mundial. Des del primer moment es va plantejar instal·lar-ne la seu a Suïssa, país ben conegut per la seva neutralitat (i la seva xocolata). Des de llavors, i durant més de 50 anys, els seus gairebé 10.000 investigadors han intentat posar una mica més de llum sobre el món de la física de partícules.

El recorregut de l'LHC sota la frontera alpina. Els llums verds i vermells representen feixos de protons llançats en els dos sentits fins a xocar tot alliberant grans energies

Quan es parla del CERN, un té la sensació que tot és gegantí. El 2009 disposava d’un pressupost de 724 milions d’euros, aportats pels 20 països membres (Espanya n’és el cinquè contribuent, amb un 8,5% dels fons). Contè la màquina més gran del món, l’LHC (Large Hadron Collider, o Gran Col·lisionador d’Hadrons), un accelerador de partícules ubicat en un túnel de 27 km de longitud que travessa la frontera francosuïssa 100 metres per sota dels Alps. Des de la seva posada en marxa el 2009 s’hi generen feixos de protons (o d’ions de plom) que fan unes 11.000 voltes cada segon al túnel. Aquests feixos arriben a xocar amb una energia de 14 TeV, concentrada en tot just un parell de nanòmetres. Així es generen explosions que disparen leptons, muons, quarks i bosons diversos. Totes aquestes partícules es detecten als sensors dels quatre experiments que el CERN té en marxa ara mateix: ATLAS, ALICE, LHCb i CMS són els noms dels buscadors de l’arxifamós bosó de Higgs. Cada experiment recull les dades d’un detector al voltant dels carrils de l’accelerador; cadascun d’aquests detectors fa 40 metres de llarg i 25 d’alçada.

L'interior d'un dels detectors de l'LHC, amb imants basats en superconductors que necessiten temperatures prop del zero absolut per funcionar.

Podria continuar molta estona, però us aconsello que visiteu vosaltres mateixos el complet lloc web del CERN. O encara millor, que el veieu in situ. Perquè, efectivament, el pot visitar tothom qui vulgui a un preu molt interessant: totalment gratis!

Això és així perquè el CERN, a banda de fer recerca bàsica sobre física de partícules, generar noves aplicacions a partir de la seva feina (sabíeu que la intranet del CERN és l’origen d’Internet?) i unir els científics europeus i del món en una tasca conjunta, vol explicar a la gent què fa. Per aquest motiu, disposen d’un programa de comunicació al públic que a mi em sembla exemplar.

Per una banda, el visitant pot visitar dues exposicions obertes al públic pràcticament de manera ininterrompuda. La primera, Microcosm, es centra en explicar els fonaments de la física de partícules, les quatre forces que actuen a l’Univers i com s’aspira a poder unificar-les en una de sola gràcies a la Teoria del Tot. A partir d’aquí trobem una descripció dels quatre experiments (que abans esmentàvem) amb què es treballa a l’LHC i dels resultats que permetran confirmar (o refutar) el model estàndard en què la Física es basa actualment. En segon lloc, Universe of particles ens mostra algunes de les peces úniques del CERN (com ara l’article amb què va nèixer Internet o alguns sensors d’un antic accelerador) i com, realment, vivim en un món ple de partícules.

L'edifici que allotja l'ATLAS, únic experiment situat dins de Suïssa

A més a més, però, el CERN també ofereix la possibilitat d’una visita guiada per una part de les seves instal·lacions. Les places per assistir-hi són limitades (al voltant de 20 cada dia), però si us hi apunteu podreu veure un vídeo de la història del CERN i visitar l’edifici on s’ubica l’ATLAS. I tot això, en companyia d’un guia del centre mateix (des d’una investigadora a un administratiu). Tot i que vaig quedar un pèl decebut amb aquesta visita (segurament a causa de les altes expectatives), us aconsello no deixar-la passar.

Molt lícitament us podeu preguntar: i aquest per què ens explica tot això ara? Doncs perquè, a banda de fer-vos dentetes i animar-vos a conèixer el CERN, no em vaig oblidar de vosaltres.

Estimats lectors, aquí teniu el regal de Reis (tardà) d’iCIENTIFICats:

Una estoreta de ratolí i un imant gentilesa dels Reis d'iCIENTIFICats

Per agrair-vos la confiança (i la paciència amb la manca d’actualitzacions), sortejaré aquest detallet entre tots els que retwittegeu la foto a Twitter, hi cliqueu M’agrada al Facebook o comenteu el post aquí abans del 12 de febrer a les 23:59. A més a més, si el comentari al post inclou recomanacions sobre altres instal·lacions de recerca que puguem visitar, tindreu tres números al sorteig, que faré el 13 (o 14) de febrer. Llavors ja em posaré en contacte amb el guanyador per trobar la millor manera de fer-li arribar el premi.

Gràcies, doncs, per iCIENTIFICar-vos i fer millor el blog!

5 comentaris

Filed under Blog, Física, General, Recerca

5 responses to “Dia de Reis al CERN

  1. Molt xulo!! la veritat és que sempre m’ha apasionat tot el que envolta a la investigació física, potser pel gran desconeixement que en tinc!
    A veure què passarà amb el Bossó de Higgs!

    bondiaciencia.blogspot.com

    • icientificats

      Bon dia Marina! La veritat és que és una visita que val la pena, també per la sensació de ser en un lloc on s’estan traspassant fronteres. Veure, veurem què passa amb el famós bosó…
      Per cert, tens el número 4 per al sorteig.

  2. Quina enveja! Jo també tinc moltes ganes de visitar el CERN! Em pots dir si vas haver de reservar la visita guiada amb moltes setmanes d’antelació?
    D’altra banda, responent la teva invitació de proposar una estructura de recerca susceptible de ser visitada, us volia recomanar (a tu i als teus lectors i lectores) que visiteu el Barcelona Supercomputing Center, situat a la capella de la Torre Girona ( Palau Reial, Barcelona). Marc incomparable i excel·lent visita guiada. Heus ací més info:
    http://www.bsc.es/about-bsc/guided-visits

    • icientificats

      Bona tarda Xavier! Deixa’m dir per començar que és tot un honor que el guanyador dels Premis Blocs Catalunya sigui comentarista d’iCIENTIFICats ;-).

      La veritat és que la reserva la vam fer el dia abans. De fet, vam anar dos matins al CERN (no feia gaire bon temps a Ginebra i s’he estava calentó…): el primer dia ho volíem veure tot (expos i visita guiada), però va ser impossible perquè la visita ja estava plena, de manera que vam reservar per l’endemà. Això sí, vam entrar-hi pels pèls. A més a més, cal tenir en compte que hi vam anar just en tornar (ells) de les vacances de Nadal, en què el centre tanca. Si fas una escapadeta a Ginebra, t’aconsello que t’hi arribis (mitja horeta des del centre de la ciutat) i et facis passar aquesta enveja :-).

      A banda d’això, moltes gràcies per la recomanació! No se m’havia ocorregut que es pogués visitar el BSC, però passa allò que quan ho tens tan a prop de casa… Anotat, doncs. I seguint les normes que he imposat pel sorteig, tens assignats els números 8, 9 i 10 pel sorteig dels regals.

      Salut! Ens anem llegint.

  3. icientificats

    Ja tenim guanyadors (sí, al final he dividit el regal en dos) del sorteig:

    L’imant és per al número 5, la Montse Costa, que va clicar “M’agrada” a la foto dels regals a Facebook.
    L’estoreta és pel número 10, un dels tres números d’en Xavier Lasauca, que al comentari de més amunt ens suggeria visitar el BSC.

    Felicitats a tots dos! A partir de demà em posaré en contacte amb vosaltres per veure la millor manera de fer-vos arribar el regal.

Deixa un comentari