Fum de tercera mà: what is it?

Third-hand smoke, a risk not at first sight

The description of new toxic products derived from tobacco smoke reveals an unknown threat for health

Although a smoker and the smoke of his cigarettes have already left the room you have just entered, your health is still menaced by third-hand smoke.

The risks of first-hand smoke (inhaled by smokers) and second-hand smoke (inhaled by passive smokers) have been known for a long time. Society in general and smokers in particular have grown more and more aware of their harmful effects. For instance, in their own households, smokers and non-smokers alike generally protect their children from direct exposure to smoke.

However, third-hand smoke does not seem to cause the same concern. It is possible that this is due to the fact that it cannot be seen, as opposed to the cases previously mentioned. In spite of this, it can even be more dangerous: apart from being inhaled, the chemicals that form third-hand smoke can be ingested or absorbed through skin.

The expression ‘third-hand smoke’ was first used by researchers at Harvard University in 2009. They coined the term to refer to the wide range of products that remain in the environment once tobacco smoke has disappeared. In a study published recently, the concept was further extended. Research led by members of Berkeley University proved that nicotine—which easily adheres to multiple surfaces—reacts with nitrous acid present in the air, thus generating nitrosamines.

Some nitrosamines are present in tobacco smoke itself, but researchers have demonstrated that exposure to nitrous acid causes a 10-fold increase in their concentration. Just like many of the other chemicals that form cigarette smoke, nitrosamines are carcinogenic, but their effect has not been quantified yet.

These compounds cling to hair and clothes, cushions, carpets… Therefore children, who may crawl over surfaces where these products settle, are most exposed to the risks associated with third-hand smoke. The only safe way to avoid hazards due to third-hand smoke is quitting smoking, as ventilation is not an effective method to get rid of its toxic products.

Apart from actions undertaken individually, reducing the citizens’ exposure to tobacco is a major concern for governments too. After Ireland first applied a smoking ban in 2004, several countries followed suit to different extents. These recent findings may provide a new argument for the application of stronger anti-smoking regulations in public areas.

—————————

Benvolguts lectors, si us plau disculpeu-me el retard en actualitzar. Les dues darreres han estat unes setmanes mogudetes. En bona part, la causa ha estat aquest text. Si m’ho permeteu, us el deixo en anglès…

Tenint en compte que a Andorra estem en plena recollida de signatures per a impulsar una llei anti-tabac als espais públics (aquí teniu la causa al Facebook) he pensat que l’article ens podia portar tots a reflexionar una mica més sobre els perills no tan evidents del fum del tabac: el “fum de tercera mà”.

Perquè us en feu una idea, podeu consultar a la Wiki quina és la legislació actual pel que fa al tabac a diversos països. També hi trobareu la llegenda del mapa següent:

Si us interessa el tema, digueu-ho als comentaris i us puc passar alguns enllaços interessants amb més informació. I ja que parlem de comentaris: Com veieu la qüestió de la legislació anti-tabac? Esteu d’acord amb la iniciativa andorrana? I amb l’enduriment de la llei a Espanya, que pel meu gust està trigant massa?

Anuncis

8 comentaris

Filed under Medicina, Política, Recerca

8 responses to “Fum de tercera mà: what is it?

 1. albert

  Ostres, no coneixia aquest fenomen, això acaba de justificar amb més força les polítiques anti tabac en espais tancats. Jo el publicaria al facebook i se’l passaria a la Noemí Rodríguez per a que fes difusió pública d’aquesta descoberta científica.

 2. Anna

  M’ha agradat molt l’article, clar i entenedor.
  Pel que fa a les qüestions que planteges, és obvi que a Andorra hem de ser capaços de poder crear una llei antitabac, perquè no crec que el problema sigui la falta de gent no fumadora.
  I respecte a l’enduriment de la llei a Espanya, ja seria hora que es posessin les piles, perquè com sempre és a la cua d’Europa en gairebé tots els àmbits possibles. Aprofitant la meva estància a Itàlia aquest cap de setmana he pogut comprovar que allà sí que s’apliquen un bon grapat de sancions que fa que la gent es prengui força seriosament això de fumar només en els llocs permesos; multes que van des dels 25 als 250 euros, i que es doblen si es comet la infracció davant d’un nen menor de 12 anys o una embarassada. A més, a part del cartell de “Prohibit fumar”, aquest s’acompanya d’un breu resum de la llei que l’avala.

  • Anna,

   A mi també em va cridar l’atenció quan vaig estar a Florència que a Itàlia hi hagués aquesta llei i que es respectés (mirant com va la resta del país…-d’acord, tinc prejudicis i Espanya no va pas gaire millor!).

   Quan vam estar a Irlanda també hi havia una llei antitabac i diem que el clima d’Irlanda no és el millor i la gent fumava al carrer encara que plogués i ningú no deia res.

   I les sancions…a Itàlia no vaig veure quina sanció t’aplicaven si no complies la llei, però a Irlanda et clavaven un multa digna del seu nom.

   Cosa que aquí no passa. El que passa a Espanya és que es vol acontentar tothom i al final no es fa res bé, perquè es fa a mitges i les multes que s’apliquen ratllen el que és ridícul. A més, que la gent no té respecte i si ja de per si fuma en llocs prohibits -com el metro!- i ningú els diu res), doncs ja ni t’explico als llocs on no ho està…

 3. icientificats

  M’agrada que el post us hagi servit per conèixer alguna cosa que no sabíeu. La veritat és que a mi també em va sorprendre aquest efecte, tot i que en part ja ens el podíem imaginar.
  El gran avantatge és que això dóna més arguments per posar en marxa d’una vegada una llei a Andorra, i una legislació més seriosa a Espanya, que prou falta que fa en tots dos llocs. Sembla, però, que de moment l’enduriment a Espanya ja s’ha ajornat, o sigui que…
  Cal oblidar-se d’això d’intentar acontentar tothom, i deixar ben clar que la salut pública és un dret prioritari sobre el dels fumadors a consumir el que vulguin. És clar que tampoc els falta raó a alguns fumadors que diuen que caldria prohibir el tabac, però els impostos que en surten són massa sucosos per fer-ho.
  No coneixia el règim de les sancions a Itàlia, peròel cert és que allà ho fan bé (igual que a Irlanda) i això no ha tingut cap dels temuts efectes sobre l’hostaleria. A veure si, a poc a poc, s’aconsegueix

 4. jordi

  Ey, bon article! realment no tenia ni idea dels efectes del fum de tercera mà, pero fan esgarrifar!
  Segurament que no hi hagi cap mes sol.lució que la gent deixés de fumar, pero no hi ha voluntat ni dels fumadors ni tampoc dels governs, ja que com diu el xavi, son molts ingresos que s’obtenen del tabac. Si algú vol veure un tall d’una bona serie (si, primer ministre) on parlen del tabac, es veu clarament quina es la posició dels estats respecte al tabac. Aquí la url: http://www.youtube.com/watch?v=4fRPsLGD7CM
  Per cert xavi, molt bona idea d’escriure en anglés, espero qui ni hagin més!

  • icientificats

   Gran vídeo! I és cert que el debat sobre el tabac també ha d’incloure totes aquestes consideracions econòmiques. I, és clar, amb les estadístiques es pot dir el que un vulgui… Per cert, com tantes altres coses que em recomanes, tinc la sèrie pendent. Ara tinc una excusa més per mirar-me-la.
   Els efectes concrets del fum de tercera mà queden per acabar de demostrar, però el que és clar és que no semblen beneficiosos de cap manera.
   I sobre això d’escriure més en anglès, ho consideraré. Això sí, fer post i traducció derà difícil, i de fet escric en català perquè és la gent a quim més m’interessa fer-ho arribar. Però bé, ho pensaré.

 5. Hola! en referència de llei antitabac a Andorra,m’agradaria deixar aquest enllaç.Poc a poc s’afegit molta gent i cada vegada es sumen mès persones interesades en no respirar mals fums.
  Crec que podem conviure no fumadors amb fumadors,cadascú te que trobar el seu raconet (que de fet els que fumen prou el troben,d’aquets locals son majoria).
  Esperem que vagi endevant i s’aprovi ,els hi agrairem moltissim!http://www.facebook.com/home.php#!/groups/edit.php?members&gid=413543815337

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s