VdlS – Un president contra l’Alzheimer

Tercera entrega del Vídeo de la Setmana! Aquest cop es tracta d’un reportatge d’allò més interessant del QuèQuiCom (aquí en teniu el web), programa de divulgació científica de Televisió de Catalunya, que podeu veure cada divendres a les 21:30 al 33.

Vodpod videos no longer available.

Suposant que no us funcioni el vídeo, el podeu trobar també al web del programa o al 3alacarta.

El reportatge va ser emès originalment el 17 de setembre de 2008. Fa poques setmanes, que va ser quan vaig poder gaudir-ne jo, el van reemetre després de rebre el premi Boehringer de Periodisme en Medicina. Després d’una introducció al voltant de la pèrdua de memòria vista per García Marquez, comença narrant com l’exPresident de la Generalitat (i alcalde olímpic) Pasqual Maragall [Wiki] s’enfronta al mal d’Alzheimer. A part del de Maragall, coneixem també el cas de Luis Dueñas, un enginyer que s’està sotmetent a una teràpia experimental. I, finalment,  ens expliquen quines són les línies de recerca actuals amb les que es treballa a Catalunya per al tractament de l’Alzheimer.

Comparació entre un cervell sa i un altre en un estat avançat de la malaltia

Trobo particularment interessant com el programa, partint de casos particulars, i sobretot el més mediàtic de Maragall, ens explica clarament l’estat de coses al voltant de l’Alzheimer. Podreu trobar tota la informació que vulgueu googlejant, però us deixo aquí els enllaços a la Wiki i a una monografia sobre la malaltia. Aquí només us diré que l’Alzheimer és provocat per l’acumulació de molècules del pèptid ß-amiloide. Aquests “grumolls” provoquen la mort de neurones individuals i, per extensió, de la xarxa que connecta amb elles. La malaltia afecta si fa no fa a un 1% de la població de 60 anys, i la proporció es duplica si fa no fa cada quatre anys. Fins ara, s’ha aconseguit identificar només un gen que està implicat en la malaltia (el de l’apolipoproteïna E), però s’espera que els nous xips d’ADN permetin identificar-ne d’altres que hi tenen un paper. Us recomano no perdre-us les explicacions, detallades i clares, del reportatge i els investigadors que hi han participat.

Pasqual Maragall i Mira

Pasqual Maragall va anunciar que patia la malaltia l’octubre de 2007. Des que, com diu ell mateix, va “sortir de l’armari” s’ha convertit en una bandera per la lluita contra l’Alzheimer. Ha creat la Fundació Alzheimer Internacional (web aquí), dirigida pel Dr. Jordi Camí—responsable també del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB)—amb la qual vol recaptar fons que es destinin a la recerca i permetin fer de Barcelona el punt de referència en la matèria. Si algú és capaç d’avançar més que ningú en aquest aspecte és Maragall, un personatge amb un carisma enorme, i un home que quan es posa una cosa entre cella i cella no para fins a aconseguir-la. Com a exemple d’això darrer, us recomano Un sueño en la cabeza, un article de Juan José Millás aparegut fa unes setmanes al País Semanal. Si us plau, NO DEIXEU DE LLEGIR-LO.

Tal i com es recalca al final del documental, no hem de perdre l’esperança, perquè la recerca no deixa d’avançar. Els tractaments s’aniran afinant i, un dia, guanyarem a l’alemany aquest que m’amaga les coses i ara no em recordo com es diu. Com deia aquell: Qué cabróóóón!!!

2 comentaris

Filed under Medicina, Recerca, Vídeo de la Setmana (VdlS)

2 responses to “VdlS – Un president contra l’Alzheimer

 1. Sara

  Molt bon post, Xavi, encara que se’m queda curt en detalls d’Alzheimer. Sí, sí, ja sé que ha d’arribar a tothom, que no podem ficar-nos en detall…

  De totes maneres, volia remarcar que la causa de l’Alzheimer és encara desconeguda. Els científics han identificat característiques comuns a tots els malalts d’Alzhèimer (les plaques amiloides de beta-amiloide que comentaves, a més dels cabdells neurofribil·lars de proteína Tau súper-fosforilada, entre d’altres). De fet, un cop coneguts alguns gens responsables de la variant familiar de la malaltia, i d’altres que es creu estàn relacionats, s’han creat desenes de ratolins transgènics que mostren moltes d’aquestes característiques als seus cervells, inclús símptomes que ens recorden als de la malaltia en humans. Sobre aquests animalons és possible testar teràpies per combatre la malaltia, i centenars de laboratoris i empreses farmacèutiques al món n’inverteixen millions d’euros i han aconseguit avenços crucials perquè milers de persones puguin portar aquesta malaltia amb una qualitat de vida el més alta possible.

  I després de tots aquests esforços i petits triomfs, hem de dir que encara no acabem de saber què els hi passa, a les cèl·lules d’un cervell amb alzhèimer, perquè es morin. Existeixen desenes d’hipòtesis que s’estàn testant, però encara ens falta molt per conèixer quina és la causa última i, per extensió, trobar la manera de véncer aquesta malatia que no només pot afectar la memòria, sinò també el llenguatge, la comprensió i fins i tot la conducta del malalt.

  És precissament per això que queda molt per fer, en Alzhèimer, i la societat ha de sensibilitzar-se sobre aquesta qüestió. Per això, iniciatives com les de Pasqual Maragall són necessàries i aplaudides des de la comunitat científica. I també, perquè no dir-ho, blogs de divulgació científica, com aquest, que apropen a tothom temes pels quals alguns hi dediquem molt més que uns minuts…

  Per a més info: http://www.alzforum.org/

  • icientificats

   Hola Sara! Moltíssimes gràcies pel teu comentari fet “des de dins” de la recerca. M’agrada molt que la gent que està fent algunes de les coses que expliquem vulgui participar en el blog i enriquir-lo amb les seves experiències. Un dia d’aquests hauré de començar a incloure-hi entrevistes, i crec que podries ser una bona candidata…

   Espero que, tot i les lleugeres inexactituds del post, res sigui erroni. Estic d’acord que dir que l’acumulació de la proteïna beta-amiloide és la causa de la mort de les neurones en l’Alzheimer pot ser una simplificació excessiva, però pel que tinc entès no és fals del tot. Crec recordar que al propi vídeo és la investigadora de Sant Pau qui diu una cosa molt similar. En tot cas, si és un error, digues-m’ho i ho corregim ràpidament…

   Comentes també que el post ha d’arribar a tothom, i que potser per això em quedo curt en detalls. En part és veritat, i a algú que fa recerca sobre Alzheimer tot el que jo pugui explicar aquí li semblarà poc, sobretot perquè no tinc accés a altres fonts més actualitzades (sobretot revistes). A més hi ha el fet, però, que els posts del Vídeo de la Setmana pretenen ser curts, explicar molt poca cosa perquè la clau és el vídeo, no l’explicació que l’acompanya. I sobretot en aquest cas em sembla que el reportatge aporta una informació de gran qualitat.

   A banda d’això, moltes gràcies per ampliar-nos a tots les dades que no teníem, i aportar-nos el link. Si et plau, no deixis de fer-ho… I pensa’t això de l’entrevista…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s