Llegint el llibre de la vida

Avui procuraré ser breu, perquè em sembla molt millor que sigueu vosaltres mateixos els que descobriu la iniciativa de la qual us vull parlar:

Logo del Museu Virtual "Leyendo el libro de la Vida"

Fent clic a la imatge de sobre podreu accedir a aquest museu interactiu centrat en la genètica i l’ADN. Està organitzat en diverses “sales d’exposició”, com els museus que podem visitar a qualsevol de les nostres ciutats. Aquestes sales giren al voltant de temes com Ciència i Societat (aquesta és la sala que em crida més l’atenció, personalment), el Projecte Genoma,  l’Evolució o la Filogènia i Genètica Forense, entre altres. I evidentment, totes elles estan interrelacionades per tal de permetre que cadascú es pugui fer la visita a mida.

A més de l’esforç divulgador que el Museu ja suposa per ell mateix, m’agradaria destacar el fet que permet la participació dels usuaris per fer que continuï creixent. Això es visualitza sobretot en la secció ADNews, que permet que tothom pugui aportar les novetats que consideri més destacades en el camp de la Genètica. Les últimes, per exemple, giren al voltant de la creació de cèl·lules mare de ratolí sense fer servir embrions o l’aparició d’un xip d’ADN per a la detecció del risc cardiovascular. A més, dins d’aquesta secció es reserva un espai perquè els Joves Investigadors, els que treballen al laboratori cada dia, puguin divulgar els seus resultats i fer més visible la seva feina. Espero trobar-hi ben aviat la feina d’algun dels meus excompanys: Cora, Isabel, Albert, us hi apunteu?

Finalment, el Museu també disposa de seccions en creixement constant dedicades a entrevistes, vídeos i animacions. Tots aquests serveis poden ser el complement perfecte per entendre aspectes més complexos de la Genètica, a més d’una molt bona eina per a professors i altres divulgadors.

Leyendo el Libro de la Vida és un projecte realizat pel Grup de Museologia Virtual Òliba, que forma part de la UOC i estudia l’aplicació de les tecnologies de la informació (les famoses TIC) a la gestió i difusió del patrimoni cultural. Els seus creadors són Jordi Domènech Casal (Doctor en Biologia), César Carreras Monfort (Doctor en Arqueologia i director d’Òliba) i Pietro Berni Millet (Doctor en Arqueologia). Finalment, només assenyalar que el Museu serà traduït al català gràcies a un ajut concedit per l’AGAUR (Generalitat de Catalunya), tal i com s’anuncia al blog del Museu.

Què opineu d’aquest projecte? L’heu visitat i us sembla interessant? Coneixeu altres iniciatives semblants, sobretot referides a altres camps de la ciència? Feu-m’ho saber, i també en parlarem.

Actualització de 6 de març de 2010: En Jordi Domènech, un dels responsables del museu, ens fa saber que ja està diponible en català. A més, a banda de la secció ADNews, ara els usuaris també poden penjar-hi recursos docents, en una secció dedicada específicament a això.

(link)
Anuncis

3 comentaris

Filed under Biologia, Curiositats, Internet

3 responses to “Llegint el llibre de la vida

  1. El Museu és disponible ara també en català, i ofereix diversos recursos docents.
    Els usuaris poden afegir notícies d’actualitat a la secció ADNews, i recursos docents a una nova secció creada amb aquesta finalitat.

    • icientificats

      Hola Jordi. Moltes gràcies per la informació. És fantàstic saber que el Museu continua creixent i donant-nos més opcions als seus usuaris. Actualitzaré el post per si de cas algú no veu el comentari.

  2. Interessant troballa, me l’apunto. Gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s