No és moment de retallar la Ciència!

La setmana passada es va confirmar que el PSOE ha aconseguit tirar endavant el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a l’any vinent amb el suport del PNB i Coalición Canaria. Els motius per parlar d’aquest fet en un blog com iCIENTIFICats els trobem en el logo que podeu veure a la barra lateral i aquí sota mateix:

Ciencia_tijeras_gran

El logo de la campanya contra la retallada de l'R+D+i als Pressupostos de 2010 (Cliqueu-hi per accedir al web que recull els blogs que també han protestat)

La iniciativa d’oposar-se conjuntament a aquesta retallada va sorgir del blog La Aldea Irreductible, i va córrer com la pòlvora pels blogs i xarxes socials. Bona prova d’això són la web Ciencia Sin Tijeras i el grup de Facebook (del qual us convido a fer-vos membres si encara no ho sou) en contra de la proposta. Tot i que la data clau del 7 d’octubre ja fa dies que ha passat, iCIENTIFICats també vol participar en aquesta oposició i explicar perquè.

A principis d’octubre es va presentar finalment el projecte de Pressupostos per a 2010. Tal i com anunciar el Govern i van reflectir tots els mitjans de comunicació, es tractava d’un projecte on es reflectia una retallada important en la majoria de despeses del Govern per tal de poder garantir les inversions en política social (atur, pla E…). L’argumentació de Zapatero i Salgado defensava que són els millors pressupostos per als temps de crisi econòmica que travessem. En aquest panorama de retallada general de la despesa, destaca el nom del Ministeri més afectat per la mesura: el Ministerio de Ciencia e Innovación (MICINN), dirigit per Cristina Garmendia i de nova fundació després de les eleccions de 2008. Els rumors sobre aquesta reducció en el pressupost destinat a la Ciència en general, i a la recerca en particular, havien començat ja durant el mes de setembre. Així es demostra, per exemple, en un article de títol molt il·lustratiu aparegut a El País: “¿Hundir la ciencia por el precio de seis ‘ronaldos’?“, de Joan Guinovart.

Cristina Garmendia, ministra de Ciència i Innovació

Afortunadament, hem vist com la disminució de la inversió en R+D no és tan important com apuntava l’autor. El MICINN fins i tot va arribar a defensar en una nota de premsa del 28 de setembre que “no va a haber recortes en la inversión del Gobierno en I+D” i que “el gasto público de I+D+i vuelve a subir este año notablemente”. Aquesta va ser la primera notícia que jo vaig tenir sobre els pressupostos per a la R+D espanyola el 2010, i com us podeu imaginar em va deixar més tranquil.

Res més lluny de la realitat, però. Amb la presentació del projecte de Pressupostos la primera setmana d’aquest mes va quedar ben clara la reducció de l’asignació del MICINN i, per tant, la menor diponibilitat de diners per a invertir en Ciència. D’acord amb les dades de El País, el pressupost del MICINN es reduïa un 15% (encapçalant les retallades), mentre que els diners destinats a R+D+i—amb la participació també d’altres ministeris, com el d’Indústria—disminuïen un 3,1%. A més, cal destacar dos fets:

 • Augmenta la proporció d’inversions en forma de crèdits i es redueixen les subvencions. Aquesta aspecte és molt negatiu pel que fa a la recerca bàsica, que entre altres difereix de l’aplicada perquè no dóna rèdits a curt termini
 • Una part de la retallada en la inversió en centres públics es “maquilla” amb la utilització de part de les reserves que aquests centres han obtingut durant els darrers anys.

Va ser aquesta situació la que va portar a la mobilització dels investigadors, a través de la iniciativa plantejada a través de multitud de blogs el dia 7 d’octubre (com a exemple, el post de GenCiencia). Aquell mateix dia, Garmendia s’esforçava a explicar que tot i les retallades es mantenien aspectes fonamentals de la inversió per a la recerca: tots els programes ja iniciats continuaran tenint finançament (però no se’n posaran de nous en marxa), es redueixen les despeses “no-essencials” (material, viatges… tot i que no sé fins a quin punt són supèrflues) però es mantenen les beques i contractes als mateixos nivells, etc. Tot i aquests arguments, ella mateixa va acabar reconeixent que els Pressupostos no la satisfeien, i que realment es destinaven menys diners a la recerca. Ho podeu llegir en entrevistes tant a La Vanguardia com a El País (aquesta última és especialment embolicada).

Tot i els esforços de Garmendia i de la ministra d’Economia Salgado, que va afirmar a més que es compensaria part del descens de la inversió a través de la nova Llei d’Economia Sostenible (com explica La Vanguardia), les queixes no s’han aturat. Investigadors de tots els nivells han parlat de la qüestió: des de l’elit de la ciència espanyola (aquesta notícia de El Mundo cita les raons de gent tan destacada com Ignacio Cirac), fins a 2.700 investigadors espanyols “de base” de diversos centres de tot el món que han signat un manifest de protesta (com podem llegir a Público). Tots han fet sentir la seva veu per oposar-se a aquest canvi en la política del Govern espanyol. Per tots ha estat una decepció que, després d’haver pràcticament doblat la inversió en ciència durant els darrers 5 anys (com també reccorda Guinovart en el seu article), l’executiu de Zapatero hagi frenat aquesta aposta precisament en aquest moment de dificultat.

I és que aquesta és justament la raó principal per oposar-se a la retallada:

Davant d’una situació econòmica complicada, que planteja els reptes de buscar nous camins per a l’economia, la inversió en Ciència, en innovació, en noves idees, és la que pot donar més beneficis a llarg termini.

PS: Podeu adherir-vos al manifest en aquest enllaç, sobretot si esteu en algun dels centres afectats per la retallada. Entre tots potser encara podem impedir-la!

Anuncis

6 comentaris

Filed under Política, Recerca

6 responses to “No és moment de retallar la Ciència!

 1. El problema es que MAi es el moment per invertir en ciencia pels polítics, a menys que aquesta tingui una aplicació inmediata al mercat!

 2. No dic que em sembli bé la retallada d’inversió, però si ens ho mirem de la banda “no-investigadora” podem intentar entendre millor perquè el govern les fa.

  Per una persona no-investigadora, aquesta inversió li pot sembla “supèrflua”, ja que no cobreix necessitats bàsiques. Segurament, ho farà a llarg termini, però això en aquests moments de crisi no es veu ni s’impulsa.

  La retallada va amb la tònica general del govern de “tapar forats”. Retallen la inversió en ciència per tenir més diners per Plans E i altres mesures per frenar la crisi i no s’adonen que abocant més diner públic en els mateixos sectors en què s’ha basat l’economia espanyola fins ara no canviarà res.

  El govern el que vol és que la gent es calmi i no es queixi i surt amb solucions ràpides que a la llarga passaran factura. Ara és la retallada en la inversió en I + D, la següent, vés a saber.

  Ara, també una pedra per a la I + D: realment TOTS els projectes d’investigació són rellevants per a la societat? Amb això molts investigadors, siguin del camp que siguin se’m menjaran, però, siguem realistes. La inversió, vulguem o no, espera recollir uns fruits, i per tant, els projectes d’investigació haurien d’aspirar a un bé comú general, ja que els diners que s’hi destinen són de tots els contribuents.

 3. Xavier

  Hi ha algú que pugui precisar la porció d’I+D+I que va directament a la indùstria armamentística?
  Fins no fa gaire era la part del lleó.
  A veure si amb el preu de cinc “ronaldos” d’I+D+I per comptes ens compren dues fragates per a protegir als explotadors de la fauna marina… o per a combatre els “pirates” informàtics que ens baixem música i pelis en el P2P…

  • icientificats

   A veure, anem a pams i així us puc respondre una mica a tots.

   @ Arqueòleg: D’acord, però amb matisos. Cal reconèixer que a Espanya l’única inversió en recerca bàsica, que és la que difícilment donarà beneficis “ja”, la fan les administracions. I a més, durant els últims anys havia anat augmentant el pressupost. El que no s’entèn és la frenada d’aquest any.
   Per cert, felicitats pel pas a 6 dígits que vas fer fa no-res…

   @ Anna: Em sembla raonable el que dius que pels no-investigadors, aquesta inversió pot semblar supèrflua, amb els problemes actuals sobretot. També estic d’acord que la política econòmica del Govern sembla bastant improvisada i d’anar tapant forats, posant calès en llocs on se’n veu l’efecte immediatament.
   Però la clau és, precisament, que la recerca científica (i això inclou també àrees “de lletres” com la història i les llengües, no pateixis) dóna fruits sempre i quan se la tracti amb cura i amb paciència. És evident que molta ciència de la que es fa no pot donar resultats demà ni demà passat, però sí que és una bona base pel futur. I després d’alimentar-la com cal (més o menys) durant un temps, ara decideixen aturar-ho. Justament ara, quan pregonen la necessitat de buscar nous sectors per fer crèixer l’economia (com deies), però no ho fan realment.
   I sobre l’últim, la utilitat dels projectes… A tot arreu hi ha aprofitats (i a la Universitat n’hi ha uns quants), però com decideixes quina recerca és més valuosa? Fleming va tenir calés per descobrir la penicil·lina després d’una passejada pel bosc que casualment li va portar unes espores al laboratori: quina credibilitat tens quan presentes una cosa així? Tots els projectes s’avaluen. Molts finalment donen resultats, però també n’hi ha d’haver uns quants que es quedin pel camí perquè d’altres tinguin èxit.

   @ Xavier: La teva pregunta és la que m’ha donat més feina, però finalment ho he trobat. Si us interessa, es pot consultar el “Llibre groc” dels Pressupostos aquí. Explica els Pressupostos a grans trets. A la pàgina 88 (la 90 del pdf) hi ha les despeses consolidades i la diferència respecte l’any passat.
   Allà hi diu que la R+D militar passa de 1.459 a 1.183 M € (-18’2%) [el pressupost de Defensa passa de 7.847 a 7.357 M € (-6’2%)]; la R+D civil baixa un 3’1%, dels 8.203 als 7.946 M €. A partir de la pàgina 151 podeu trobar l’explicació de la reducció del pressupost destinat a R+D.
   No es pot dir que aquí surti guanyant la despesa militar, però sí que és criticable que una bona part vagi a parar justament on tu dius.

   En fi, seguim debatent mentre ho aproven…

 4. Jordi

  Per desgracia, aquest país es així. Tal com diu l’Anna, la gent no entén que es destinin uns calers ara, en aquesta situació de crisis, a uns projectes que donaran els seus fruits d’aquí a uns anys. I aquí es on es veu molt clarament una part del problema d’aquest país, i es que la gent no te educació de qualitat, i no entenen aquesta situació. Els polítics fan accions per obtenir resultats ara (aixecar i canviar voreres) perque es el que la gent vol i enten. Per desgracia es així en aques país. Tampoc es dediquen els esforços necessaris en educació dels joves pq no donen resultats inmediats… i així anem.
  Vist el panorama, crec que a aquells que ens interesa la ciencia i més encara, a aquells que viuen de la ciencia, podem estar contents que no hagin eliminat el ministeri de ciencia i reduit encara mes l’inversió.
  Aixó sí, sempre faran que un petit apartat de l’inversió en ciencia on s’augmentin els recursos, per fer-ho sapiguer i fer volar coloms

  • icientificats

   @ Jordi: No estic pas convençut que aquest país sigui així. El problema és que els polítics d’aquest país siguin així, i siguin capaços d’arrossegar a molta gent fent-los creure que aixecar i canviar voreres (com tu dius molt bé) és la solució a les dificultats que hi ha ara. Per desgràcia, tot i la retallada del Govern, no he sentit a ningú de l’oposició aixecar la veu, i mira que ho fan amb moltes altres coses. És clar que l’exemple que van donar durant el temps que ells van tenir responsabilitats no els permet parlar gaire alt…
   Tornant a la gent, hi ha moltes queixes al voltant de la política del govern amb la retallada de despesa en R+D, igual que critiquen les mancances clares que hi ha en educació. El problema més gran és, potser, que parlem molt i fem molt poc tots plegats. Critiquem l’educació, però molts no donen suport als professors. Critiquem la retallada en R+D, però no que s’inverteixin tants calés en un subsidi d’atur que no dóna cap benefici al treballador més que saber que pot tenir uns ingressos durant uns mesos, però que no afavoreix el seu reciclatge perquè torni a treballar més preparat en el futur…
   I a sobre, hi ha el problema que aquest govern ha augmentat de veritat la despesa en ciència durant 5 anys, però a la mínima que s’ha trobat un temporal ha retallat. És molt d’agrair l’esforç d’aquests anys, i té mèrit, però fer-lo quan hi ha calés és més senzill. És ara, quan hi ha pocs diners i es busca teòricament construir la societat del coneixement, quan es comprova que els polítics són hipòcrites i només busquen els rèdits a curt termini.
   En fi, gràcies per l’opinió, com sempre!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s