El vostre retrat més fidel

Quan us mireu al mirall o en una fotografia, us heu preguntat mai com sou realment per dins? A les fotos tots procurem posar la millor cara possible, mostrar el millor somriure que la pasta de dents ens permet i semblar ben simpàtics. És a dir, que les fotos no ens mostren en general com som de veritat.

Això, però, s’ha acabat gràcies a una iniciativa que vaig descobrir fa uns dies. Es tracta de DNA11, una empresa amb seu a Ottawa (Canadà) que es dedica a fer retrats personalitzats a partir de mostres biològiques. Fonamentalment, oferexien tres tipus de productes: retrats d’ADN (i mini-retrats) [DNAPortraits], retrats d’empremta dactilar [FingerPrintPortraits] i retrats de petó [KissPortraits]. Podeu visitar el seu web aquí, i fer un cop d’ull a les diverses possibilitats que ofereixen per personalitzar l’obra d’art basada en els vostres secrets més íntims.

Els quadres que m’han cridat més l’atenció són, evidentment, els retrats d’ADN. L’empresa mateix explica com s’obtenen a l’apartat del web “La ciencia detrás del arte“. La tècnica que s’aplica és molt habitual als laboratoris de biologia molecular, i utilitza dos processos: la PCR (Reacció en Cadena de la Polimerasa) i l’electroforesi. La PCR és, en essència, una “fotocopiadora” d’ADN: a partir d’una petita quantitat d’ADN—obtingut en aquest cas de les cèl·lules de la boca—se n’aconsegueixen moltes còpies utilitzant una variant especial de la polimerasa, l’enzim (la màquina proteïnica) responsable de fer rèpliques de l’ADN també al nostre cos (més informació a la Wiki). L’electroforesi, en canvi, és senzillament un separador: gràcies a una corrent elèctrica, les mostres d’ADN amplificades (“fotocopiades”) es separen sobre un gel en fragments de diverses mides, essent els més petits els que més camí recorren (Wiki). Aquest gel es fotografia utilitzant llum ultraviolada, i aquestes imatges digitals són les que l’empresa tracta per fer els retrats.

Us deixo aquí una petita mostra d’alguns retrats, extrets directament de la galeria de l’empresa:

Galeria_DNA1

Galeria_DNA2

Galeria_DNA3

Des de DNA11 insisteixen que el procés és totalment segur i que cap tipus de dada sobre els clients i els seus gens arribaran a males mans. Un cop fet el retrat, la mostra biològica es destrueix de seguida, i les imatges es guarden durant sis mesos per si hi ha queixes. A banda, asseguren que res de la imatge resulta revelador, tret que el propi client sol·liciti que es ressalti algun aspecte dels seus gens en particular. Cal dir que, realment, sense un context o sense saber què busquem, la combinació de ratlles que es veu en els retrats no ens pot dir absolutament res del retratat.

Així doncs, ja ho sabeu: si voleu fer un regal original (i un pèl car, tot s’ha de dir) i totalment personal, només us cal obtenir una mostra de la boca del retratat i esperar si fa no fa un mes i mig. Heu pensat en algú per regalar-li? Coneixeu altres iniciatives semblants? Doncs apa, a comentar…

PS: Ah, sí, me’n vaig assabentar a través de TheOneRing.net. Allà expliquen que l’Elijah Wood (Frodo pels amics) ha deixat el seu ADN per fer una obra benèfica en col·laboració amb l’empresa.

Elijah_DNA

Quina de les bandes del seu retrat deu contenir el secret d'aquests ulls blaus?

Anuncis

3 comentaris

Filed under Biologia, Curiositats

3 responses to “El vostre retrat més fidel

 1. Sara

  Post curiós i maco alhora!
  Ja la coneixia, aquesta iniciativa… és més aviat artística que científica, i crec que amb l’excusa de que es basa en quelcom científic, crearà moda. A veure si m’haurè jo de posar a fer Photoshop de les fotos dels meus gels de DNA… i us les venc més barates, això sí 😛
  Ara bé, tinc un dubte: diuen quines seqüències del DNA estàn amplificant? Són les mateixes per a tothom, per veure les diferències entre persones?
  Sigui com sigui, crec que hi ha moltes imatges en el món científic que val la pena posar en un quadre sense arribar a ser un “friki” científic. Si no us ho creieu, mireu a http://www.nikonsmallworld.com/.

  • icientificats

   Sara, jo començaria ja a photoshopar gels dels teus ja, segur que faries la primera pela (com aquests senyors).
   Respecte als aspectes tècnics, no ho recordo exactament, però em sembla que no especifiquen ni quines seqüències amplifiquen (en tot cas, res que sigui “revelador”, com insisteixen a remarcar), ni els enzims de restricció que fan servir (potser tiren d’endonucleasa, i ja està). I tampoc sé si és el mateix per tothom, però diuen sempre que el retrat és únic i exclusiu.
   Per cert, un gran enllaç, me l’apunto!

 2. Jordi

  Ves que curiós! no m’hagues imaginat mai que fesin quadres amb ADN!! quant deu costar que et facin un quadre d’aquests? perque si han de fer aquest procès que expliques, deu sortir bastant caret.
  Personalment no el coneixia, encara que si que habia sentit a parlar d’un altre sistema per crear imatges amb les que poder fer un quadre. Es tracta d’un programa informàtic basat en fractals, aixi doncs, introduint aquesta operació matemàtica, la transforma i et crea el teu propi fractal, que si heu vist mai cap, son imatges bastant espectaculars!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s