S’han acabat els partits d’infart

I no és perquè el Barça ho guanyi tot amb la gorra. Tot i així, podríem dir que alguna cosa hi té a veure.

La setmana passada—concretament entre el 29 d’agost i el 2 de setembre—es va celebrar a Barcelona el Congrés Europeu de Cardiologia 2009 (podeu veure’n el web aquí, amb l’avantatge que no és exclusivament per a experts). Aquests dies van estar farcits de notícies relacionades amb la recerca sobre malalties cardíaques i els seus tractaments. Entre altres, vam sentir parlar d’estudis relacionats amb l’efecte que la prohibició de fumar ha tingut en les afeccions cardiovasculars o la mort súbita durant la pràctica de diversos esports.

Aprofitant l’avinentesa el Dr. Ricard Serra de l’Hospital de Sant Pau, i contractat pel F.C.Barcelona com a cardiòleg del Camp Nou, va publicar els resultats d’un estudi sobre els casos d’afeccions coronàries (infarts, angines de pit i morts súbites) a l’Estadi durant els partits de les vuit darreres temporades. El Dr. Serra va parlar de la qüestió en una entrevista al Versió Càmping de RAC1 dimecres passat que trobareu aquí mateix, entre els minuts 11:10 i 27:14. Tal i com destaquen a l’entrevista i a l’article de La Vanguardia que hi va donar peu, la conclusió més destacable d’aquesta recerca és que no té sentit parlar de “partits d’infart” per referir-nos als partits més potents d’una temporada. Per entendre’ns: un Barça-Madrid o la semifinal de Champions de la temporada passada (que també sentireu al tall d’abans) no provoquen més atacs de cor que d’altres.

Una celebració al Camp Nou. Font: La Vanguardia

Una celebració al Camp Nou. Font: La Vanguardia

Durant l’entrevista, el Dr. Serra va assenyalar que aquests partits no porten associats un major risc cardiovascular. De fet, cap dels problemes aguts de cor apareguts al Camp Nou durant aquests anys, 9 en total, ha estat associat amb partits d’especial trascendència. Una possible explicació d’aquest fet és que les persones que es consideren més propenses a aquestes afeccions es quedin a casa per “evitar-se disgustos” amb la tensió del camp. Però el problema pot aparèixer llavors a casa per les raons contràries, segons el cardiòleg: estar tancat en una habitació escoltant les narracions exaltades de la ràdio pot acabar causant més estrès que l’ambient del camp. No només això, sinó que fins i tot pot el fet d’assistir al camp i fer-la petar amb els veïns de seient pot afavorir la relaxació.

Per acabar, tot i no mullar-se en excés i indicant que l’estudi no és massa significatiu a nivell estadístic, el Dr. Serra apunta que és possible que les temporades amb un més bon joc del Barça (com ara la passada) portin associat menys riscos per al cor dels culers. És a dir que podem estar ben tranquils aquest any també. Cardíacs i no-cardíacs, tots al Camp Nou!!!

PD: Quin és el vostre partit d’infart particular?

Anuncis

2 comentaris

Filed under Curiositats, Medicina, Recerca

2 responses to “S’han acabat els partits d’infart

 1. Anna

  Bo, bo l’article. Si més no és ben curiós i divertit. Sempre fa gràcia llegir curiositats d’aquest tipus.
  M’agrada el ritme del blog eh! I els articles també encara que no hi comenti gaire. Jo vaig llegint articles i comentaris.
  Bé, a seguir així!

 2. Jordi

  Que curiós, tota la vida dient que aquest si un partit es d’infart, i resulta que no te res a veure! Pero veig que serà una bona excusa dels futboleros per anar a veure un partit: “mira carinyu, es q vaig a veure el partit amb els colegues pq va be pel cor, i tu no voldràs que el meu cor tingui problemes oi?”
  Per cert, el meu partit d’infart es el Chealse-Barça a les semifinals de l’any passat. Quin patir! Aquella nit vam sanejar els nostres cors.
  Continua amb el blog, ho trobo genial!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s