Una imatge mai vista

Una molècula de pentacé, vista al microscopi de forces atòmiques. Font: ElPaís

Estimats lectors, us presento la molècula de pentacè. Destaca, entre altres motius, per la seva regularitat, la seva simetria, el seu aspecte format per 5 anells perfectament alineats. A banda, però, i això és el més important, és la primera imatge d’una molècula que tenim veritablement a la nostra disposició, a la qual li podem veure absolutament tot… és a dir, tots els seus àtoms un per un.

La notícia la publicava fa un parell de dies El País, fent-se ressò dels resultats obtinguts per un equip d’investigadors del centre que IBM té a Zuric i publicats a Science. La imatge que encapçala el post es va obtenir gràcies a un microscopi de forces atòmiques, utilitzant-lo en condicions de buit molt elevat i temperatures baixíssimes per tal de reduir tant com fos possible la mobilitat de les molècules. L’ús d’aquesta tecnologia permet—a grans trets—veure les mostres amb una resolució de l’ordre de dècimes de nanòmetre. Això és unes 10.000 vegades més que la resolució que ens ofereix el microscopi òptic tradicional, que ens permet diferenciar punts separats una micra (una mil·lèsima de mil·límetre).

L’AFM (Atomic Force Microscope) no és de fet una eina òptica, si no òpticomecànica. El seu funcionament (que podeu veure explicat més a fons a la Wikipedia o a NanoScience Instruments) es basa en una “agulla” finíssima, la punta de la qual és de fet una única molècula. Aquesta agulla es fa passar molt a prop (infinitament a prop) de les molècules analitzades, de manera que les interaccions entre els àtoms de la mostra i els del cap de l’agulla provoquen lleugeres vibracions d’aquesta. Aquestes vibracions es registren i, amb les eines informàtiques pertinents, es transformen en una imatge en relleu de la molècula. Perquè ens entenguem, l’agulla és com els dits d’una persona cega resseguint les lletres en Braille que són cadascun dels àtoms.

Per acabar, us deixo un vídeo d’IBM on s’explica molt clarament tot el procés. Fixeu-vos sobretot en la comparació que fan entre les seves imatges i els models moleculars que estem acostumats a veure:

PS: Si teniu la base suficient en aquest camp i disposeu de subscripció a la revista, podeu consultar l’article de Science en aquest enllaç.

1 comentari

Filed under Notícies, Química, Recerca

One response to “Una imatge mai vista

  1. Jordi

    Sembla al.lucinant els nivells als que s’està arribant en alguns camps de la ciencia. Si fa uns anys ens aguessin dit que hi hauria un microscopi amb el que poder veure àtoms no ens ho haguessim cregut.
    A més, si IBM està al redere d’aquesta investigació sembla que realment intenten crear un ordinador “atómic”, amb molta més velocitat i molt més petit, on la seva base de funcionament siguin les interaccions atómiques. Pero… aixo potser un problema pels despistats! si ja ens costa trobar les claus, com trobarem un ordinador de mides atómiques?? espero que els fabricants de pantalles no segueixin el mateix matí, o necesitarem portar un microscopi per poder veure la pantalla.
    Bon article!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s